Víz-, gáz-, fűtésszerelő Budapesten és környékén

Tudástár

Tudástár! Itt megpróbáltam összefoglalni azon gondolatokat, elemeket, amik visszatérőek, ciklikusak, ill. szinte mindannyiunkat érintenek. Itt többnyire javaslatokat, észrevételeket fogalmazok meg, mely talán hasznos lehet az önök számára is.

Kérdése van?

+ 3630/402–83 05

E-mail címünk

cothec2004@gmail.com

Vállalási területeink

Budapest és az agglomeráció egy része

Csaptelep szerelés

A csap szerelés sok esetben nem egy bonyolult feladat, ha van megfelelő szerszámozottság és van kellő bátorság is. A legfontosabb mielőtt hozzákezdenénk a csaptelep szereléséhez nézzük, meg, hogy a lakásban hol lehet elzárni a vizet. Normális kivitelezés esetén pl. az álló csapok alatt a sarokszelepek lokális vízelzárást biztosítanak.

Sarokszelep cseréje

Fontos szempont, hogy vegyük figyelembe a csatlakozási csőméreteket és legyünk tisztába azzal, hogy milyen méretű lesz az a „fogyasztó” (pl: csap, mosógép, mosogatógép, wc tartály, töltőszelep), amihez majd csatlakozni szeretnénk. A fali leágazások általában ½ collosak. A szerelésben használt méretek lehetnek: ½”-3/8”, ½”-1/2”, vagy ½”-3/4”

Fali zuhany csaptelep szerelés

A fali zuhany csaptelep szerelés egyik kritériuma a falból kiálló csőcsonk pár (előszerelt falikorong) távolsága, ami hazánkban 15 cm. Magyarországon közelítőleg ennek megfelelő méretű csapokat forgalmaznak, vagyis legfeljebb néhány milliméter eltérés lehet a falban fixen álló (beszerelt 1/2”-os) falikorong és csaptelep kötési távolsága között. (Tipikus méretközök a csapoknál: 14,8 cm, 15 cm, 15,3 cm, 15,5 cm)

Mosdó csaptelep szerelés

A régi csapot a mosdóból valahogyan ki kell szedni, sok esetben kúszva-mászva. Szerencsés esetben az alsó rögzítő csavar, amely a csapot odahúzza a mosdókagylóhoz nincs elkorrodálva, vagyis oldható a kötés. Ha nincs szerencsénk, akkor előfordul, hogy vagy ki kell flexelni a csapot a mosdóból, vagy le kell szedni az egész mosdót a helyéről és úgy kell megkísérelni a csap kiszerelését.