Víz, gáz, fűtésszerelő Budapesten és környékén

Vízóra csere

Vízóra csere gyakoriságát a gyártó írja elő. Jelenleg 8 évente kell a hitelesített órákat cserélni, legyen az almérő (pl. lakáson belüli), vagy főmérő (pl. vízaknában). A főmérők cseréjét a vízművek szakemberei végzik el (azért nem kell külön fizetni), az almérőket pedig vagy a társasház közös képviselete szervezi le, vagy saját magunknak kell intézni.

Mi a teendő, ha nem forog az almérőnk a lakásban?

Sok esetben csak a vízóra leolvasáskor vesszük észre, hogy valami nincs rendben. Ha vagy ugyanott áll a vízóra, mint 2 hónappal korábban, vagy alacsonyabb lett indokolatlanul a mért vízmennyiség, akkor gyanakodjunk, és minél előbb keressük meg a hiba okát.

Többnyire ezen okok egyike, lehet:

 • eltömődött a vízórába gyárilag beépített vízszűrő – nem kell az órát cserélni
 • rozsda, vagy vízkő került a fogaskerékbe – vízóra csere

Mi a teendő, ha bepárásodott a vízóra almérőnk?

Sajnos ebben az esetben biztos, hogy az óra cseréje elkerülhetetlen. Ha a golyóscsap és a vízóra között plomba is van, akkor keresni kell egy olyan vízszerelőt, aki jogosult a plombát felbontani és a szükséges cserét elvégezni.

A munkalapon minden esetben fel kell tüntetni a hibás és az új órák adatait (gyári szám, óraállása, plomba száma). Szeretném azért felhívni a tisztelt figyelmét arra, hogy a vízszerelők jelentős része nem foglalkozik plombálással, vagyis ilyen esetben az érintettnek szüksége lesz külön a vízművekkel leszerződött vízóra hitelesítőt is hívnia.

Hibajelenségek:

Csepeg a vízórából a víz 

 1. Ha magából a vízórából folyik, csepeg a víz – azonnal zárjuk el a vízóra előtt csapot és hívjunk vízszerelőt! Számoljon a vízóra cseréjével!
 2. Ha nem a vízórából folyik, csepeg a víz, hanem a plomba alól, vagy a vízóra és a csőszakasz között – azonnal zárjuk el a vízóra előtt csapot és hívjunk vízszerelőt! Vélhetően nem kell vízórát cserélni, de a vízóra újra plombálása indokolt lehet!

Megrepedt, megsérült a vízóránk 

 1. Ha magából a vízórából folyik, csepeg a víz – azonnal zárjuk el a vízóra előtt csapot és hívjunk vízszerelőt! Számoljon a vízóra cseréjével! 

A vízaknánkban áll a víz és bugyog ki az aknából 

 1. Meghibásodott a csővezeték, de nincs tele a vízaknánk – Keressen olyan vízszerelőt, aki vízszivattyúzással is foglalkozik. Ez a legtipikusabb probléma, bár ez is igen ritkán fordul elő.
 2. Meghibásodott a csővezeték, ömlik az aknából kifelé a víz – itt elég nehéz azt mondani, hogy a nyakig érő vízbe merüljön alá a vízaknába és zárja el a vízóra előtti csőszakaszt, vagy a tulajdonos, vagy a vízszerelő. Erre szinte nulla az esély. Hívja a vízművek szakembereit!

Ha elfagyott a vízóránk a vízaknánkban, akkor ki a felelős ezért és annak költségeit kinek kell rendezni? 

 1. Csőfagyás miatt csőtörés – egyértelműen az ingatlan tulajdonosa felelős a káreseményért, vitának nincs helye. A tulajdonos feladat, hogy erre ne kerülhessen sor, az ő felelőssége a prevenció. Hosszan tartó nagy hidegben általában január-február magasságában a vízaknába dobjunk a csőszakaszra legalább egy pokrócot, vagy takarjuk le pl. a csővezetéket hungarocellel.a

Vízóra cseréje

Vízóra cseréje nem túl bonyolult feladat. A megkeresés tárgya többnyire a lakáson belüli almérők cseréjére vonatkozik. A félcollos vízórák általában 3/4 collos hollandival rendelkeznek, hosszuk (kötési távolságuk) 10-11 cm általában. A két hollandi lecsavarását követően ki lehet venni a régi órát a helyéről és egy új mérethelyeset lehet visszatenni. A 3/4”-os tömítő cseréjét minden esetben végezzük el.

Vízóra csere Budapest

Vízóra csere Budapest területén. Kétféle vízóráról lehet hallani. Vannak úgynevezett szárazon- és nedvesen futó órák. A szárazon futó órákat általában lakáson belülre szokták telepíteni, a nedveset pedig vízaknákba.
Viszonylag egyszerű felismerni a nedvesen futót, hiszen ott a számláló is vízben áll, rendszeresen ezeknél a típusoknál egy légbuborék is látható a vízben.

Vízóra cseréje
hány évente ?

Vízóra cseréje hány évente válik esedékessé? Ahogy ezt már korábban is említettem 8 év az előírás. Vannak olyan országok, ahol ilyen megkötés nincs, melynek okát érdemes lenne megtudni. Én arra gondolnék, hogy az óra ismételt hitelesítése nem rentábilis (drága) és egyszerűbb cserélni azokat, vagy valaki ezzel is a piaci szegmens egyik meghatározó profitorientált szereplője lehet.

Vízóra szerelés

Vízóra szerelés szintén beletartozik a vállalkozás tevékenységi körébe, viszont az új vízórák tervezése, engedélyeztetése nem profilja a vállalkozásnak. Ennek ismeretében csak a meglévő terv ismeretében lévő kivitelezés jöhet szóba akár falbontással együtt is, vagy a vízóra lecserélése.

Vízóra cseréje ár

A vízóra cseréje ár nem hatósági ár, vagyis minden egyes vállalkozás szabadon alakítja árait, melyet többnyire az alábbiak befolyásolják:

 • üzletpolitika
 • szakmai múlt, tapasztalat
 • a befektetett eszközök aránya
 • gépjárművek száma
 • az amortizáció éves összege
 • személyi állomány jellege és mennyisége
 • irodafenntartás

Vízóra cseréje
mennyibe kerül ?

A vízóra cseréje ár a vízszerelés árak oldalon található meg az árlistában.

Vízóra szerelés ára

A vízóra szerelés ára a vízszerelés árak oldalon található meg az árlistában.

Tevékenységi területeink

Budapest összes kerülete kivéve az 5. kerület
Pest megye egy része (lásd: a térképet)

Kérdése van?

+ 3630/402–83 05

E-mail címünk

cothec2004@gmail.com

Vállalási területeink

Budapest és az agglomeráció egy része

Kérjen ajánlatot most!

24-72 órán belül válaszolunk írásos megkeresésére!

Rólunk mondták

Hívható telefonon

Hétköznap: 7-18 között 
hétvégén 8-18 között

Több évtizedes

Gépészeti 
múlt

+ 36 30 402 83 05

Csörgessen
meg!

Megpróbáltam összefoglalni azon gondolatokat, elemeket, amik visszatérőek, ciklikusak, ill. szinte mindannyiunkat érintenek.

Itt többnyire javaslatokat, észrevételeket fogalmazok meg, mely talán hasznos lehet az önök számára is.

Telefonszámunk

+ 3630/402–83 05

E-mail címünk

cothec2004@gmail.com

Vállalási területeink

Budapest és az agglomeráció egy része

Kapcsolat

Amennyiben kérdése van bármelyik elérhetőség egyikén kereshet.

Amennyiben kérdése, problémája van, csörgessen meg, vagy küldje el emailben kérdését.

Több esetben hasznos lenne a munka meggyorsítása érdekében, ha néhány fotót is tudna küldeni rövid kommenttel.