Energia audit nagyvállalatoknak

A 2012/27 EU direktíva hazai jogba történő átültetése alapján jogszabály (Energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény) kötelezi a magyarországi nagyvállalatokat az energetikai audit elvégzésére. Az energetikai audit teljesítésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), mint eljáró hatóság 2016. december 31-ig szabott határidőt.  A törvény fontos rendelkezése, hogy az idei évtől a nagyvállalatoknak négyévente meg kell ismételnie az auditálást.

energetikai auditAz audit elvégzésén túl az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CXCVI. törvény előírja, hogy a nagyvállalatoknak minden év június 30-ig regisztrálniuk kell a MEKH honlapján kialakított felületen (2016-ban ez a dátum január 20-a volt).

A jogszabály értelmében energetikai auditra minden olyan vállalat kötelezett, amely több mint 250 főt foglalkoztat, vagy éves nettó árbevétele meghaladja az 50 millió eurót, vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurót. Az audit célja annak felmérése, hogy az érintett vállalat energiafelhasználása milyen pontokon optimalizálható, hogyan illeszthetők be a rendszerbe a hatékonyságot növelő elemek vagy akár a megújuló energia.

Az energetikai audit olyan meghatározott módszerrel végzett eljárás, amelynek célja, hogy megismerjük vállalata energiafogyasztási profilját, és a szükséges információk ismeretében meghatározzuk és számszerűsítsük a költséghatékony energia-megtakarítási lehetőségeket, majd ezt követően beszámolunk az eredményekről.
A cothec minősített energia auditor vállalatként az érintett cégek számára felajánlani segítségét, mely révén:

  • Hosszú távon csökkentheti költségeit
  • Növelheti energiahatékonyságát
  • Javíthatja versenyképességét

A Cothec az EASZ-01-3/2015 névjegyzéki számon minősített energetikai auditor vállalatként segít az energetikai felülvizsgálatában, feltárja a pazarló megoldásokat és segítséget nyújt a költséghatékony felhasználási lehetőségek megtalálásában.

Vállalatunk közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik a magyar energetikai piacon, rugalmas, biztonságos és környezetbarát megoldásainkat az elmúlt 16 évben közel 250 ügyfél választotta. Főbb referenciáink közé tartozik az Opel szentgotthárdi gyárának energetikai korszerűsítése, melynek révén 20 %-os energiamegtakarítást értünk el, a budapesti Appeninn irodaházak fűtő- és hűtőrendszerének gyorsan megtérülő korszerűsítése, valamint a tatabányai ASG Gépgyártó Kft. hőközpontjának és melegvíz ellátó rendszerének teljes körű modernizációja.

Amennyiben kérdése van az auditálási kötelezettséggel kapcsolatban, szeretne többet megtudni a felülvizsgálatban rejlő lehetőségekről, vállalatunk készséggel áll rendelkezésére.

Kérjük, keressen minket alábbi elérhetőségek egyikén.

Tel.: +36 96 335 816,
Fax: +36 96 528 654  
E-mail: cothec@cothec.hu