ESCO/Energiedienstleistung – Finanzierung mittels Einbeziehung eines Dritten

Az ESCO finanszírozás előnye, hogy a megrendelő önerő nélkül az energiahatékony rendszer és a hozzáértő üzemeltetés megtakarításaiból fizeti az ESCO vállalatot.

De mit jelent az ESCO?

Az ESCO egy betűszó, mely azt jelenti: Energy Serving Company (Energetikai szolgáltató vállalat) vagy Energy Saving Company (Energiamegtakarító vállalat).

Az ESCO konstrukció az 1900-as évek elejétől létező „francia találmány”, mely az 1980-as években az Európai Unióban újra erőre kapott. Az 1990-as évektől intenzíven terjedő konstrukció, melynek nagy előnye, hogy a megrendelő önereje nélkül energia- és költségmegtakarítást eredményez. A megrendelő a korszerű rendszernek és a hozzáértő üzemeltetésnek köszönhetően a megtakarításaiból fizeti ki az ESCO vállalatot.

Esco finanszírozás modell

Mi illetve ki az ESCO (Energetikai szolgáltató vállalat)?

Energetikai szolgáltató vállalat:  az a természetes vagy jogi személy, aki energetikai szolgáltatásokat nyújt és/vagy egyéb energiahatékonyságot javító intézkedéseket tesz a felhasználók berendezéseiben vagy helyiségeiben, és ezzel bizonyos fokú pénzügyi kockázatot vállal. A nyújtott szolgáltatás kifizetése (részben vagy egészben) az energiahatékonyság javulásának elérésén és az egyéb megállapodott teljesítménykritériumok teljesítésén alapul.

Az ESCO projekt konstrukció keretében a megrendelő és az ESCO vállalkozás az épületek hőszolgáltatásának biztosítására hosszú távú szerződést köt. A hőenergia-szolgáltató feladata a garantált hőszolgáltatáshoz szükséges beruházások megvalósítása és a beépített berendezések üzemeltetése a szerződésben meghatározott futamidő alatt. Az energiahordozó beszerzése és a fogyasztásnak megfelelően mért hőenergia számlázása szintén az ESCO vállalkozás kötelezettség-vállalásához tartozik. A hőszolgáltatási díjakon (alapdíj és hődíj) felüli további költségek, mint pl. felújítás, karbantartás, javítás nem terhelik ügyfeleinket.

Gyakori kérdések és válaszok az ESCO finanszírozással kapcsolatban:

 1. Mi az ESCO energiahatékonysági szerződés lényege?
  Az energiahatékonysági projekt keretén belül az ESCO társaság saját költségén felújítja és hosszú távon üzemelteti a létesítmény energetikai ellátó rendszerét. A rekonstrukció után az energiaellátó rendszer az eredetinél hatékonyabb módon üzemeltethető. A megrendelőnek nem kell önrésszel hozzájárulnia a energetikai ellátó berendezések finanszírozásához, azt teljes egészében az ESCO társaság finanszírozza. A felújított energiaszolgáltató berendezések az ESCO társaság tulajdonában maradnak a szerződés időtartama alatt. Az energiahordozó beszerzése az ESCO társaság kötelezettsége. Az ESCO energiahatékonysági szerződések átlagos időtartama 5 -20 év.
   
 2. Mit nyújt az ESCO energia-hatékonysági szerződés Önnek?
  Az ESCO társaság átveszi a tervezést, az építést, az üzemeltetési és javítási kockázatot és az új berendezés finanszírozását egyaránt. Az energiaellátási és hőszállítási garancia a szerződés időtartama alatt biztosított. Valamennyi üzemeltetési feladat (karbantartás, üzemzavar-elhárítás, felújítás, hatósági mérés és bejelentés) az ESCO társaság feladata.

  A megrendelő az alábbi díjakat fizeti:
  1. Havi alapdíj -fix Ft/hónap - (a rendszer rendelkezésre állási költsége, üzemeltetési és karbantartási költsége, az üzemzavar elhárításának költsége és a szerződés időtartama alatti garancia díja) valamint
  2. Hődíj (Ft/GJ) – a fogyasztás függvényében változik – (a mért hőfogyasztás ellenértéke).
   
 3. Hogyan finanszírozható a hőellátó berendezések rekonstrukciója?
  A rekonstrukció után az energiaellátó rendszer főként az elért energia- és működési költségmegtakarítás révén az eredetinél alacsonyabb költségekkel üzemeltethető. Az így elért költségmegtakarításból a hőellátó berendezések rekonstrukciója finanszírozható.
     
 4. Mik az ESCO finanszírozás előnyei?
  - nincs szükség saját beruházásra, a pénzügyi forráshiánnyal rendelkezőknek kifejezetten előnyös konstrukció
  - a karbantartási tartalék kímélésre kerül
  - felszabadulnak források egyéb célokra, beruházásokra
  - nincs a futamidő alatt karbantartási, üzemeltetési és javítási költség
  - leírhatók az éves folyó költségek
  - az ingatlan értéknövekedése valósul meg saját beruházás nélkül
  - modern, egységes energetikai és műszaki megoldások születnek
  - környezetkímélő, megújuló energiaforrások is beépíthetőek
  - kisebb emisszió, és CO2-terheltség
  - csökkentett energiafogyasztás
  -  biztonságos, high-tech termékek kerülnek beépítésre
  - rugalmas, gyors, hatékony, biztonságos és kényelmes konstrukció, melynek felelősségét egy kézben az ESCO vállalkozás viseli
  - a megrendelt hőmérsékletet nyújtja az ESCO vállalkozás
   
 5. Kinek ajánlott az ESCO szerződéskötés, az ESCO projekt?
  - állami- illetve önkormányzati közigazgatás
  - nagyobb lakóépületek, társasházak
  - ipari telephelyek
  - egészségügyi és oktatási intézmények
  - sportlétesítmények
  - egyházi intézmények
  - távhőrendszert használó létesítmények

  6. Mennyibe kerül az ügyfélre szabott ESCO konstrukció kidolgozása?

  A helyszíni bejárás, az ESCO ajánlat és -szerződéstervezet kidolgozása ingyenes.

ESCO finanszírozás - díjtalan kidolgozás

Keresse szakértő kollégáinkat!

Tel.: +36 96 335 816
Tel.: +36 96 526 805
e-mail: cothec@cothec.hu


Az ESCO-val kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és feleleteket Önnek ide összegyűjtöttük!